
Šernienos „Zuikis“ su slyvų padažu
Porcijos: 4
Pasiruošimo laikas: 15 min
Gaminimo laikas: 45 min (priklausomai nuo „zuikio“ dydžio)
INGREDIENTAI
„Zuikiui“:
- 500 g maltos šernienos
- 5 g džiūvėsėlių
- 1 kiaušinis
- 1 maža morka
- 1 mažas saliero stiebas (~20 g)
- Druska
- Pipirai
Padažui:
- 200 g slyvų (be odelių ir kauliukų)
- 40 g pomidorų padažo
- 20 g cukraus
- 10 g obuolių acto
- Druska
- Pipirai
- Aštrioji paprika (pagal skonį)
GAMINIMO EIGA
Mėsos paruošimas ir kepimas:
- Morką išverdame, o saliero stiebą nuplikome verdančiu vandeniu.
- Per mėsmalę sumalame virtas daržoves ir sumaišome su smulkinta šerniena.
- Į mėsos masę įmušame kiaušinį, suberiame džiūvėsėlius, druską ir pipirus.
- Viską gerai išminkome ir suformuojame vieną didesnį arba kelis mažesnius „zuikius“.
- Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., tačiau kepimo laikas gali skirtis priklausomai nuo „zuikio“ dydžio.
Padažo ruošimas:
- Slyvas sudedame į puodą ir užpilame tiek vandens, kad jos būtų vos apsemtos.
- Paverdame apie 20 min., kol slyvos suminkštėja.
- Sutrintą slyvų masę sumaišome su pomidorų padažu, cukrumi, druska, pipirais ir aštriąja paprika.
- Verdame ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštėja.
- Virimo pabaigoje įpilame obuolių acto ir gerai išmaišome.
PATIEKIMAS
Iškeptą „zuikį“ galima supjaustyti riekelėmis ir trumpai apkepinti ant griliaus, kad įgautų papildomo skonio. Patiekiame su slyvų padažu.
Vyno rekomendacijos
- Prie šernienos „zuikio“ puikiai tiks rūgštelės turintis, bet švelnus raudonas vynas, pavyzdžiui, Merlot, Tempranillo arba Zinfandel.
- Jei norite lengvesnio varianto, galima rinktis Pinot Noir arba Grenache.