
Šernienos šonkauliai su juodųjų serbentų padažu
Porcijos: 6–7
Pasiruošimo laikas: 15 min
Gamybos laikas: 40 min
INGREDIENTAI
Šonkauliams (priklausomai nuo pasirinkto būdo):
- 700 g šernienos šonkaulių
- Druska
- Pipirai
- Žvėrienos prieskoniai
- Alyvuogių aliejus
- 1 l žvėrienos sultinio (tik jei pasirinksite apvirimo būdą)
- 2 lauro lapai
- 5 kadagio uogos
Padažui:
- 25 g baltojo vyno acto
- 70 g garstyčių
- 100 g juodųjų serbentų džemo
- 25 g rudojo cukraus
- Pipirai
- Druska
- 5 g česnakų
- 100 g pomidorų padažo
GAMINIMO EIGA
Mėsos paruošimas ir kepimas
1 variantas – Sous-vide būdas
- Šonkaulius pabarstome druska, pipirais, žvėrienos prieskoniais ir apšlakstome alyvuogių aliejumi.
- Dedame į vakuminį maišelį, užsandariname aparatu.
- Panardiname į vandens vonią ir pasirenkame tinkamą sous-vide temperatūrą:
- 85 °C – 4–5 val. (itin minkšta, lengvai atsiskirianti nuo kaulo)
- 80 °C – 6–8 val. (labai minkšta mėsa, beveik plėšoma)
- 70 °C – 12–16 val. (minkštesnė tekstūra, bet dar nekrentanti nuo kaulo)
- 65 °C – 24 val. (itin minkšta, tačiau išlaikanti struktūrą)
- Rekomenduojama 80 °C temperatūra 6 valandoms, kad mėsa būtų sultinga, bet lengvai atsiskirtų nuo kaulo.
- Išėmę iš maišelio, šonkaulius nusausiname ir prieš pat patiekimą apkepame orkaitėje arba grilyje, kad susidarytų traški plutelė.
2 variantas – Tradicinis kepimas orkaitėje
- Pamarinuotus šonkaulius suvyniojame į sudrėkintą kepimo popierių, tuomet į foliją ir dedame į kepimo skardą.
- Kepame 120–140 °C temperatūroje apie 5–6 valandas, kad mėsa išliktų minkšta ir sultinga.
- Jei norisi greitesnio būdo, galima kepti 180 °C temperatūroje 3–4 valandas, tačiau mėsa gali būti šiek tiek sausesnė.
- Likus 15–20 min. iki kepimo pabaigos, atidengiame šonkaulius, aptepame juodųjų serbentų padažu ir padidiname temperatūrą iki 200 °C, kad susidarytų karamelizuota glazūra.
3 variantas – Apvirimas prieš kepimą
- Šonkaulius dedame į puodą su žvėrienos sultiniu, lauro lapais ir kadagio uogomis.
- Kaitiname iki 80–90 °C, bet neužverdame, kad mėsa neišsausėtų.
- Troškiname 1,5–2 valandas, kol šonkauliai suminkštėja.
- Išvirus, nusausiname, aptepame pasiruoštu juodųjų serbentų padažu ir kepame 200 °C orkaitėje arba ant grotelių 20–30 min., kol apskrunda.
- Kepimo pabaigoje dar kartą aptepame padažu, kad susidarytų glazūra.
Juodųjų serbentų padažo paruošimas
- Česnakus smulkiai supjaustome ir sudedame į nedidelį puodą kartu su visais padažo ingredientais: baltuoju vyno actu, garstyčiomis, juodųjų serbentų džemu, ruduoju cukrumi, pipirais, druska ir pomidorų padažu.
- Kaitiname ant vidutinės ugnies, vis pamaišydami verdame apie 30 min., kol padažas sutirštėja ir skoniai susijungia.
PATIEKIMAS
- Iškeptus šonkaulius gausiai aptepame juodųjų serbentų padažu.
- Tiekiame su pasirinktiniu garnyru, mūsų rekomendacija – ant grotelių apkepta ropė, .
Vyno rekomendacijos
- Prie patiekalo geriausiai tiks Zinfandel, Syrah arba Primitivo, nes jie turi sodrių vaisinių ir prieskoninių natų, kurios puikiai derės su juodųjų serbentų padažu ir šernienos šonkaulių skoniu.