
Elnienos nugarinė su avinžirnių kremu, jaunomis morkytėmis ir raudono vyno padažu
Porcijos: 2
Pasiruošimo laikas: 10 min
Gaminimo laikas: 50 min
INGREDIENTAI
Mėsai:
- 360 g elnienos nugarinės
- Druska
- Pipirai
- Čiobreliai
- Aliejus
Padažui:
- 200 g raudono vyno
- 50 g svogūno
- 15 g apelsinų sulčių
- 2 a.š. cukraus
- Alyvuogių aliejaus
- Druska
- Krakmolas (jei reikia tirštinti)
Priedams:
- 4 vnt jaunų morkyčių
- 10 g sviesto
- Druska
- 300 g bulvių (paruoškite mėgstamu būdu)
Avinžirnių kremui (humusui):
- 240 g konservuotų avinžirnių
- 15 g alyvuogių aliejaus
- 1–2 a.š. citrinų sulčių
- 1 a.š. sezamų pastos (tahini)
- Druska
- Pipirai
GAMINIMO EIGA
Mėsos paruošimas ir kepimas:
- Elnienos nugarinę švelniai pamušame mėsos muštuku, pabarstome druska, pipirais ir čiobreliais.
- Paliekame marinuotis 20 min.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų, dedame marinuotą mėsą ir apkepame iš visų pusių.
- Apkepusią mėsą perkeliame į kepimo skardą ir kepame iki 210 °C įkaitintoje orkaitėje, kol mėsa pasiekia norimą iškepimo lygį.
- Iškepusią mėsą paliekame pailsėti 5–10 minučių (prieš pjaustant).
Padažo gamyba:
- Smulkintą svogūną kepiname su alyvuogių aliejumi.
- Supilame vyną, apelsinų sultis, beriame cukrų ir išmaišome.
- Kaitiname ant mažos ugnies, kol padažas sutirštėja, įgaudamas sodresnį skonį.
- Dedame druską. Jei reikia tirštesnio padažo, įpilame su šaltu vandeniu sumaišyto krakmolo ir maišome iki norimos konsistencijos.
Daržovių paruošimas:
- Jaunas morkytes kepiname keptuvėje su sviestu ir druska, kol suminkštėja ir lengvai apskrunda.
- Bulves ruošiame pasirinktu būdu – verdame, kepame arba gaminame piurė.
Avinžirnių kremas (humusas):
- Nupilame skystį nuo avinžirnių, sudedame juos į trintuvą.
- Įpilame alyvuogių aliejaus, dedame citrinų sultis, sezamų pastą, beriame druską ir pipirus.
- Viską sutriname iki vientisos masės.
PATIEKIMAS
Į lėkštę dedame avinžirnių kremą, šalia išdėliojame morkytes ir bulves. Mėsą supjaustome ir sudedame šalia daržovių. Viską apšlakstome raudono vyno padažu.
Vyno rekomendacijos
- Padažui geriausiai tinka sausas raudonas vynas, pavyzdžiui, Cabernet Sauvignon, Merlot arba Syrah.
- Prie patiekalo rekomenduojame rinktis ne per sunkų raudoną vyną, pavyzdžiui, Pinot Noir, Malbec arba Syrah – jie puikiai derės prie sodraus elnienos skonio.