
Elnienos frikadelės su bulvių piurė
Porcijos: 4
Pasiruošimo laikas: 20 min
Gaminimo laikas: 40 min
INGREDIENTAI
Frikadelėms:
- 375 g maltos elnienos
- 125 g smulkintos kiaulienos šoninės
- 2 riekės batono
- Pieno (batonui mirkyti)
- 1 kiaušinis
- 2 v.š. miltų
- Druska
- Pipirai
- Aliejus kepimui
Padažui:
- 250 g žvėrienos sultinio
- 1 v.š. miltų
- 30 g sviesto
- Druska
- Pipirai
Bulvių piurė:
- 1 kg bulvių
- 300 g pieno
- 100 g sviesto
- Druska
GAMINIMO EIGA
Frikadelių paruošimas ir kepimas:
- Batoną pamirkome piene, kol suminkštėja.
- Dubenyje sumaišome smulkintą elnieną, kiaulienos šoninę, mirkytą batoną, miltus, kiaušinį, druską ir pipirus.
- Masę gerai išmasažuojame, kad ji taptų vientisa.
- Suformuojame mažas frikadeles.
- Keptuvėje įkaitiname aliejų ir apkepame frikadeles iš visų pusių, kol jos gražiai apskrunda.
Padažo paruošimas :
- Toje pačioje keptuvėje, kur kepė frikadelės, ištirpiname sviestą.
- Įdedame miltus, išmaišome ir trumpai pakepiname, kol įgauna šviesiai auksinę spalvą.
- Supilame žvėrienos sultinį, išmaišome, kad neliktų gumulėlių.
- Pagardiname druska ir pipirais, maišome, kol padažas sutirštėja.
- Į padažą sudedame frikadeles ir troškiname ant silpnos ugnies dar 10–15 min., kad skoniai susijungtų.
Bulvių piurė:
- Bulves nulupame ir dedame į puodą su šaltu vandeniu. Verdame, kol suminkštėja.
- Kitame puode užverdame pieną ir sviestą.
- Virtas bulves nusunkiame, sutriname, įpilame karštą pieną su sviestu, pagardiname druska ir gerai išmaišome.
PATIEKIMAS
Į lėkštę dedame kreminę bulvių piurė, šalia išdėliojame frikadeles ir apliejame jas padažu. Patiekalą galima pagardinti šviežiais žalumynais.
Vyno rekomendacijos
- Prie elnienos frikadelių tiks subtilus, bet aromatingas raudonas vynas, pavyzdžiui, Pinot Noir, Gamay arba Sangiovese.
- Jei mėgstate sodresnį vyną, galima rinktis Merlot arba Malbec, kurie suteiks daugiau gilumo ir papildys mėsos skonį.